Błonnik jabłkowy to naturalny ekstrakt owocu jabłka, którego skórka posiada najwięcej jego wartościowych składników. Błonnik jabłkowy wyróżnia się przyjemnym jabłkowym zapachem i smakiem. Błonnik jest o smaku suszonych jabłek o delikatnie kwaśnej nucie, nie zawiera dodatkowych wzmacniaczy smaku i zapachu. Błonnik jabłkowy jest doskonały do deserów, jogurtów, lub stosowany tradycyjnie - pomieszany z wodą w odpowiednich proporcjach i wypity pół godziny przed posiłkiem, dwa razy dziennie. Po spożyciu wchłania wodę i pęcznieje, wypełniając żołądek i niwelując uczucie głodu, dlatego zapobiega tyciu. Przyjmowanie błonnika reguluje perystaltykę jelit i przyspiesza trawienie, skracając w ten sposób czas kontaktu masy pokarmowej ze ścianami przewodu pokarmowego. Dlatego też dieta bogata w błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz normowaniu poziomu cukru we krwi. Stosowany jest również przy zaparciach i biegunce, a także oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.